League of Legends kartat

Riot Gamesin League of Legends on yksi kaikkien aikojen suosituimmista – ellei se suosituin taisteluareenamoninpeli. Ilmaiseksi ladattava julkaisu on saatavilla Windowsin lisäksi myös Mac-tietokoneille yhtiön pelisivuilta. Alun perin vuonna 2009 julkaistu peli saavutti nopeasti huippusuosion ja nykyisin sitä pelaavat viikoittain jopa kymmenet miljoonat pelaajat. Peli on saatavilla täysin ilmaiseksi, tosin siinä voi ostaa hahmolleen esimerkiksi parempia varusteita myös oikealla rahalla.

League of Legends on esimerkiksi Korean pelikahviloiden pelatuin peli, joka on vuosien aikana voittanut myös joukon palkintoja. Se on pelaajien lisäksi myös kriitikoiden arvostama ja esimerkiksi suosittu pelisivusto IGN antoi pelille arvosanan 9,2/10.

Pelin perusperiaate on simppeli –siinä kaksi ihmispelaajista koostuvaa joukkuetta kamppailee kartoilla, tavoitteenaan joko toisen tiimin tai heidän tukikohdastaan löytyvän Nexus-rakennuksen tuhoaminen. LoL-pelissä on mukana myös tietokoneen ohjastamia hirviöitä, joita tappamalla pelaaja palkitaan kokemuspisteillä sekä kullalla, jota voi käyttää parempien varusteiden ostamiseen.

League of Legends tarjoaa vuonna 2017 pelaajille kolme erilaista karttaa, jotka eroavat toisistaan visuaalisten yksityiskohtien ja maaston lisäksi myös tavoitteiden sekä pelisääntöjen perusteella. Vielä vuonna 2016 karttoja oli neljä, mutta 2016 pelin Crystal Scar -kartan kehittäminen lopetettiin eikä se ole enää pelattavissa.

Summoner’s Rift

Pelin suosituin ja eniten pelattu kartta on Summoner’s Rift. Kyseisessä kartassa pelaajien tavoitteena on yrittää murtautua vastustavan joukkueen tukikohtaan, tuhoten sieltä löytyvän Nexus-rakennuksen. Kyseisen paikan tuhonnut joukkue voittaa pelin. Pelaajat puolustavat tukikohtaansa pelin sankareiden lisäksi myös voimakkailla tykkitorneilla.

Joukkueet aloittavat pelin tukikohdistaan, jotka sijaitsevat kartan vastakkaisilla puolilla, alavasemmalla ja yläoikealla. Pieni joki erottaa pelin alueet toisistaan, mutta hahmot voivat kuitenkin ylittää sen. Omasta tukikohdasta kohti vihollisen tukikohtaa marssii jatkuvasti tietokoneen ohjastamia, heikkoja ja helposti tuhottavia hahmoja, joita pelissä kutsutaan minioneiksi eli kätyreiksi.

Kun pelaajat tuhoavat vastustavan joukkueen tykkitorneja ja pelaajia, pääsevät kätyrit aina vaan syvemmälle vihollisen tukikohtaan tekemään tuhojaan. Lisäksi pelikentälle ilmestyy myös puolueettomia viidakkohirviöitä, joita tuhoamalla pelaajat palkitaan kokemuspisteillä sekä kullalla. Summoner’s Rift -kartan voimakkaimpia tietokoneen ohjastamia vihollisia ovat lohikäärmeet sekä kartan joen ympäriltä löytyvät Rift Heralt- ja Baron Nashor -hirviöt.

Pelin tykkitornit ovat tärkeitä puolustuselementtejä, jotka ampuvat automaattisesti sekä vihollisia että niiden kätyreitä. Tykkitornit ovat vahvoja rakennelmia ja niiden hyökkäykset tekevät huomattavan paljon vahinkoa. Tuhoutuessaan tykkitornit palkitsevat ne tuhonneet pelaajat kokemuspisteillä sekä kultakolikoilla. Hyökkäävä joukkue yrittää yleensä ensimmäiseksi tuhota vastustajan yksiköt, sillä vastustajan tukikohtaan hyökkääminen ja Nexus-rakennuksen tuhoaminen ovat mahdollisia vasta, kun kaikki vastustajan tykkitornit on tuhottu.

Tykkitornien puolustaminen on täten äärimmäisen tärkeää, sillä siinä vaiheessa, kun vihollinen on onnistunut tuhoamaan tornit, on pelikierros lähellä loppua. Tykkitornien tuhoaminen vaatii nimittäin joukkueelta tiimityöskentelyä.

Twisted Treeline

Pelin toisessa kartassa kamppaillaan kahdella kolmesta pelaajasta koostuvalla joukkueella. Twisted Treeline on sääntöjensä puolesta muuten vastaava kuin Summoner’s Rift, mutta kuitenkin huomattavasti nopeatempoisempi. Edellä mainitun esimerkin tavoin tätä peliä pelataan vain kolmen hengen joukkueilla, mutta niiden lisäksi on monia etenemistä suoraviivaisemmaksi muuttavia rajoituksia.

Pelin joukkueet saavat käyttöönsä vain 2 puolustavaa tykkitornia, joiden lisäksi kartalta löytyy myös kaksi alttaria, joita kontrolloiva joukkue palkitaan joukolla etuja. Alttareita hallitseva tiimi saa esimerkiksi hallintaansa Baron Nashor -hämähäkkihirviön, jonka vastustava joukkue joutuu kukistamaan. Kyseisen tahon tappanut joukkue palkitaan hetkellisellä, pelaajien kätyreitä vahvistavalla bonuksella.

Twisted Treeline ei välttämättä sovellu aloitteleville pelaajille kartan nopeatempoisen luonteen takia. Sen harjoittelu kannattaa aloittaa pelaamalla ensiksi pelimekaniikan ja pelin säännöt opettavalla tutoriaalilla. Kokemusta voi hyvin kerryttää myös kaverin kanssa yhteistyössä pelattavilla co-op -tehtävillä. Lisäksi muokattavat Custom Games -pelit ovat tutustumisen arvoisia, sillä ne sallivat eri pelimuotojen vapaan yhdistelemisen.

Howling Abyss

Howling Abyss on League of Legendsin joukkueiden väliseen taisteluun keskittyvä kartta, joka julkaistiin vuonna 2013. Alun perin pienen piirin suosiosta nauttinut kartta on nopeasti noussut yhdeksi LoL-pelin pelatuimmista muodoista. Myös Murder Bridgenä tunnettua karttaa pelataan kahdella viidestä pelaajasta koostuvalla joukkueella. Pelissä kamppaillaan yhdellä suoralla alueella eikä kartassa ole neutraaleja alueita, joten se on suunniteltu siten, että joukkueilla ei ole muita vaihtoehtoja kuin kohdata toisensa kartan keskeltä löytyvällä sillalla.

Pelissä ei voi enää palata omaan tukikohtaansa, kun sieltä on kerran poistunut. Tämä tarkoittaa sitä, että pelaaja ei voi palata tukikohtaan esimerkiksi parantamaan taistelussa haavoittunutta hahmoaan, joka tekee sen toiminnasta entistä suoraviivaisempaa ja tukikohtaan pääsee takaisin vain hahmon kuoltua. Myös tukikohdan kaupan tarjontaa on rajoitettu.

Crystal Scar

Crystal Scar oli League of Legendsin neljäs kartta, jossa pelaajien tavoitteena oli yrittää pitää hallussaan kartan hallintakohtia niin pitkään kuin mahdollista. Siinä oli viisi eri hallintakohtaa, joiden hallinnasta kaksi viiden pelaajan joukkueita kamppaili. Joukkue, joka menetti näiden control point -kohtien hallinnan, menetti pisteitä. Jos hallintakohtia ei onnistunut kaappaamaan takaisin, hävisi joukkue pelin. Vuonna 2011 julkaistun kartan kehittäminen lopetettiin vuonna 2016.

Privacy Policy