League of Legends striimaajia
Pelien striimaaminen sekä myös niiden katseleminen on tullut miljoonien pelaajien tärkeäksi päivittäiseksi asiaksi ympäri maailman. Pelaajat seuraavat lähetyksiä säännöllisesti suosikki-striimajiensa kautta ja voivat oppivat samalla uusia taktiikoita myös oman pelaamisensa tueksi. Lähetystä voi verrata myös perinteiseen urheilutoimittajan työhön, ehkä kuitenkin sillä erotuksella, että striimajalla on melko suuri vapaus päättää itse, miten hän juontaa tai selostaa peliä. On myös mahdollista, ettei hän juonna ollenkaan, minkä ansiosta pelaaja saa keskittyä itse pelin seurantaan.
Jokaisella striimaajalla on oma tyylinsä. Toiset haluavat enemmän viihdyttää katselijoita ja juontavat pelejä usein hieman ”yli-innokkaasti”. Tämä on aika tyypillistä esimerkiksi latinalaisten maiden sekä Espanjan ja Etelä-Euroopan striimaajille. Toiset tuovat lähetykseen mukaan puolestaan enemmän ammattimaista näkökulmaa ja selostavat pelin kulkua niin, että sitä on mahdollista hyödyntää myös oppimistarkoituksessa. Tällaisia striimaajia ovat esimerkiksi TheOddOne ja Krepo.
Jotkut striimaavat hyvin omaperäisellä tyylillä, kuten esimerkiksi myöhemmin tässä artikkelissa esiteltävä Imaqtpie ja Trick2G. Toiset puhuvat enemmän ja toiset vähemmän – toiset maltillisemmin ja toiset innokkaammin. Parasta onkin se, että jokainen voi vapaasti valita oman suosikki-striimaajansa kanavasta riippumatta.
Palvelut striimaajille
Entä haluaisitko itse alkaa striimaajaksi? Sekin on mahdollista. On olemassa monta keinoa saada itselleen aktiivisia seuraajia, olipa tarkoituksesi sitten antaa opastusta pelaamiseen tai tarjota enemmänkin puhdasta viihdettä. Esittelemme näitä vaihtoehtoja seuraavaksi tarkemmin. Kanavia on monia ja ne toimivat eri tavalla, joten jokaiselle löytyy varmasti mieluisa vaihtoehto.
-
Twitch
Tarkastelu on syytä aloittaa Twitchistä, sillä se on ehdottomasti tämän hetken suosituin League of Legendsin striimajien käyttämä palvelu. Tämän palvelun omistaa Amazon, joka on yksi suurimmista ja vanhimmista Internet-verkkokaupoista ja Twitchin avulla on erittäin helppo seurata videopeli-striimejä ja kommunikoida peliyhteisöjen kanssa maailmanlaajuisesti. Myös monet eSports-turnaukset esitetään Twitchin kautta ja palvelua kehitellään jatkuvasti niin, että se pystyy tarjoamaan striimejä yhä suuremmalle yleisömäärälle.
-
YouTube
YouTube lienee yleisesti ottaen maailman tunnetuin ja suosituin videopalvelu. Heilläkin on nyt oma striimaus-palvelu, jonka kautta käyttäjät voivat jakaa pelikokemuksensa. Kyseessä on niin kutsuttu Stream Now -toiminto, jolla on helppo käynnistää live-striimaus ja chat-palvelu.
-
Facebook
Facebookilla on jo jonkin aikaa ollut käytössä niin sanottu Facebook Live -toiminto, jonka avulla kuka tahansa voi käynnistää reaaliaikaisen – tai lähes reaaliaikaisen – videolähetyksen vaikkapa älypuhelimellaan. Sama palvelu on myös pelistriimajien käytettävissä ja se on myös varsin suosittu.
Virallinen League of Legends -videopelin striimaajien lista
LoL-pelin sivustolta löytyy lista pelin striimaajista. Tällä listalla on pitkälti yli 100 nimeä, seuraavaksi nopea silmäys muutamaan heistä. Listasta on jouduttu jättämään jotain sellaisia striimajia pois, joiden kirjoitusasu ei noudata länsimaista aakkostoa. Näihin kuuluvat muun muassa jotkin japanilaiset, kiinalaiset ja etelä-korealaiset palveluntuottajat. Nämä nimet ovat kaikkein tunnetuimpia LoL-maailmassa.
- Imaqtpie
Michael “Imaqtpie” Santana on tällä hetkellä League of Legendsin seuratuin striimaaja. Hän toimii Floridassa, Yhdysvalloissa. Hänelle, kuten monilla muillakin striimaajalla, on oma peliura, ja Michael pelasi niin kutsuttua midlane-paikkaa God Bears -joukkueessa vuonna 2011. Hän pelasi pitkään amatöörinä eikä hänellä ollut suunnitelmia ryhtyä ammattipelaajaksi, ennen kuin Scarra pyysi häntä liittymään tiimiin.
- NoWay4USir
Tämä kirjainhirviö, joka pienen tuijottamisen jälkeen alkaa avautua muotoon “No Way for you, Sir”, on itse asiassa brasilialainen striimaaja, vaikka listalla esiintyykin Yhdysvaltain lipun alla. Brasilia on muutenkin erittäin merkittävä valtio mitä tulee kilpapelaamiseen. Noway4USir on myöskin eräs suosituimpia LoL-striimejä, mutta itse lähetyksen takana oleva henkilö haluaa pysyä melko tuntemattomana.
- Gragas God
Etelä-Korean värejä puolestaan kantaa Gragas God. Kuten tunnettua, Etelä-Korea on myös eräs kilpapelaamisen suurvaltoja. Muita suosittuja striimaajia ovat muun muassa Nervarien (EU), Solary (U.S.A) sekä VaporaDark (EU).
Striimaajien listasta voi tehdä myös mielenkiintoisen päätelmän siitä, että missä päin maailmaa League of Legends on erityisen suosittua. Listalta löytyy USA:n ja EU:n lisäksi esimerkiksi hyvä edustus, Brasiliaa, Espanjaa, Etelä-Koreaa ja monia muita maita.
Lauri ”Cyanide” Happonen – tunnetuin suomalainen videopelistriimaaja
Vuonna 1994 syntynyt Lauri Happonen on eräs tunnetuimpia suomalaisia videopelin ammattilaisia ja hän on myös Fnatic League of Legends -joukkueen eräs perustajajäsen. Happonen pelasi Fnaticissa vuosina 2011-2014 niin sanottua jungle-pelipaikkaa. Häntä pidetään Suomen tähän asti menestyneimpänä kilpapelaajana ja hän on myös rahallisesti parhaiten menestynyt. Hänen yhteenlasketut turnausvoittonsa ovat yli 100 000 euroa, minkä lisäksi hän on luonnollisesti ammattilaispelaajana myös saanut palkkaa pelaamisestaan.
Nykyään Cyanide striimaa League of Legends -pelejä Twitchissä ja hänen kanavallaan on varsin huomattava määrä seuraajia. Hänen striimaustunnuksensa on alkuperäiselle nikille melko uskollinen “Cyanide”, ja se on helppo löytää Twitch-palvelusta vaikkapa googlettamalla.
Striimamisen liikeidea
Miksi kannattaisi ryhtyä videopeli-striimaajaksi? Varmasti tärkein vaikuttaja useimpien kohdalla on puhdas innostus pelaamiseen ja halu jakaa pelikokemus myös muiden pelaajien ja peliharrastajien kanssa. Striimaminen on helppoa ja monelle se onkin ensisijaisesti hyvin innostava harrastus. Mutta se on myös tapa ansaita rahaa, sillä striimaajilla voi olla myös sponsoreja, jotka esittävät pelivideon ohessa lyhyitä kaupallisia tiedotteita. Tästä lankeaa luonnollisesti korvaus myös kanavan ylläpitäjälle – aivan samalla tavalla kuin esimerkiksi televisiokanava saa mainostuloja TV-mainoksista tai web-sivun ylläpitäjä bannereista. Mikäli striimauskanava on suosittu, saattavat mainostulot nousta melko suuriksikin.