League of Legends -mestaruussarja (Champions series)
League of Legends -mestaruussarja, englanniksi ”The League of Legends Championship Series (LCS)”, on Riot Gamesin ylläpitämän ja sponsoroiman LoL-kilpapelisarjan nimi. Siihen kuuluu nykyään 20 joukkuetta, jotka kilpailevat kahdessa erillisessä Euroopan ja Pohjois-Amerikan lohkossa.
Sekä Euroopan että Amerikan lohkoissa on molemmissa 10 tiimiä. Joka vuosi pelataan kaksi sarjaa keväisin ja kesäisin ja ne huipentuvat pudotuspeleihin, joista valitaan kuusi parasta joukkuetta molemmista lohkoista. Kauden lopussa kesäsarjan voittaja, eniten pisteitä saanut joukkue sekä Gauntlet-turnauksen voittaja kohtaavat vuosittaisessa League of Legends MM-turnauksessa.
League of Legendsin korkein sarjataso
LCS edustaa League of Legends -kilpapelaamisen korkeinta sarjatasoa sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa. Itse asiassa Euroopan LoL-sarjassa (joka lyhennetään usein EU LCS) on samantapainen karsintapelijärjestelmä kuin esimerkiksi jalkapallossa: EU LCS -sarjan heikoimmin menestyneet joukkueet kilpailevat EU CS (European Challenger Series) -sarjan parhaita joukkueita vastaan. EU CS on EU LCS -sarjaa alempi sarjataso eli eräänlainen LoL-pelaamisen ykkösdivari.
EU CS -sarjassa on kuusi joukkuetta, joista kolme alinta pelaa EU CS -sarjassa ilman mahdollisuutta kyseisellä kaudella nousta LCS-sarjaan sekä kolme kärkijoukkuetta, joista kaksi parasta kamppailee noustakseen LCS-sarjan puolelle. Kaksi parasta joukkuetta pelaavat julkisella League of Legends -pelipalvelimella, joten heidän pelinsä ovat samalla tavalla kaikkien katsottavissa kuin varsinaisen mestaruussarjankin pelit.
NA LCS
Pohjois-Amerikan League of Legends -mestaruussarjassa, joka lyhennetään usein NA LCS, on 10 amerikkalaista joukkuetta. Tämä sarja on niin sanottu franchised-sarja ja näin ollen se on Euroopan vastaavan sarjan sisarsarja. Toisin kuin Euroopan vastaavassa sarjassa, tämän sarjan heikoimmin menestyneet joukkueet eivät ole vaarassa pudota alempaan sarjaan. Toisaalta alemmasta liigasta ei ole mahdollisuutta nousta NA LCS -sarjan puolelle. Heikko menestys voi kuitenkin johtaa siihen, että joukkue poistetaan määräajaksi NA LCS -sarjasta.
Mestaruussarjan toiminta eri maissa
Joitakin turnaustapahtumia lukuun ottamatta kaikki LCS-sarjan pelit pelataan livenä Riot Games -yhtiön studioissa, jotka sijaitsevat Saksan Adlershofissa ja Berliinissä sekä USA:ssa Los Angelesissa. Pienen studioyleisön lisäksi kaikki pelit lähetetään internetin Twitch TV -palveluun, YouTubeen ja Azubuun ja lähetykset saavuttavat keskimäärin 300 000 katselijaa.
LCS-sarjan suosio ja menestys onkin saavuttanut suurta näkyvyyttä erilaisissa medioissa. Syyskuussa 2016 Ranskan parlamentti päätti helpottaa viisumin saantia uuden lain voimin niille kansalaisille, joiden piti päästä siirtymään helposti maasta toiseen kilpapelaamisen takia. Tällä tavalla Ranskan valtio haluaa antaa laillisen kehyksen eSports-toiminnalle ja laji asettuu tällä tavalla samalle viivalle niin kutsuttujen perinteisten urheilulajien, kuten esimerkiksi jalkapallon tai yleisurheilun, kanssa. Uudessa lainsäädännössä otetaan myös kantaa sellaisiin asioihin, kuten alaikäisiin kilpailijoihin, palkkioiden ja palkkojen verotuksen ja niin edelleen.
Samalla Ranskassa otetaan käyttöön France eSports -federaatio, joka tulee jatkossa edustamaan kaikkea kilpapelaamista esimerkiksi tuomioistuimissa. Se toimii yhteistyössä muiden kansallisten urheilulajien kattojärjestöjen kanssa. Ranskan lisäksi myös Yhdysvallat on jo ottanut ensimmäisiä saman suuntaisia askeleita, joiden avulla kilpapelaamisesta tehdään tasavertainen urheilulaji muiden lajien kanssa myös juridisessa mielessä.
Historiaa
Riot Games julkaisi League of Legends -pelin lokakuussa 2009 ja onnistui heti herättämään pelaajien ja myös median mielenkiinnon tätä uutta julkaisua kohtaan. Kahden ensimmäisen mestaruussarjakauden järjestäjinä toimi vielä lähinnä ulkopuoliset tahot, kuten esim. Intel Extreme Masters (Eurooppa) sekä Major League Gaming (Pohjois-Amerikka). Mutta lopulta elokuun 6. päivänä vuonna 2012 Riot Games lanseerasi LCS -sarjan. Tämän jälkeen mestaruussarja on järjestetty säännöllisesti ja pelaajat ovat ammattilaisia, jotka saavat siis myös palkkaa pelaamisesta.
Vuonna 2012 joukkueita oli sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa 8. Koska LCS lanseerattiin vasta kolmantena sarjavuotena, se nimettiin saman tien Season 3:ksi. Kolme parasta edellisen vuoden joukkuetta sekä Euroopasta että Pohjois-Amerikasta pääsivät automaattisesti mukaan kolmannen kauden sarjaan ja lopuille 5 joukkueelle järjestettiin oma karsintaturnauksensa tammikuussa 2013. Jokainen LCS-kausi on jaettu kahteen sarjaan, jotka pelataan keväisin ja kesäisin sekä kevätkauden ensimmäiset pelit pelattiin helmikuussa 2013. Tarkalleen ottaen pelipäivät olivat Pohjois-Amerikassa 7. helmikuuta ja Euroopan päässä 9. helmikuuta.
- Vuosi 2013
Season 3 huipentui kesän pudotuspeleihin, jotka pidettiin 23-25. elokuuta Euroopassa Gamescom-tapahtumassa Saksan Kölnissä ja Amerikassa vastaavasti syyskuun 1. päivänä Washingtonissa. Euroopassa voiton otti Fnatic (joukkue, jossa myös suomalainen Lauri ”Cyanide” Happonen on pelannut), toiselle sijalle pääsi Lemondogs ja kolmanneksi Gambit Gaming. Pohjois-Amerikassa kolmen kärki oli puolestaan Cloud9, Team SoloMid sekä Team Vulcun. Nämä molempien lohkojen kolme parasta pääsivät siis mukaan Season 3:lle pelaamaan maailmanmestaruudesta.
- Vuosi 2014 ja nykytilanne
Seuraavana vuonna Riot Games päätti muuttaa nimeämiskäytäntöjä ja tuolloin pelikauden nimi olikin 2014 Season. Samalla nimeämiskäytäntö ja muutkin käytännön järjestelyt vähitellen vakiintuivat noudattamaan nykyistä protokollaa. Vuoden 2017 kesän hallitseva mestari on espanjalainen G2 Esports, hopeaa otti brittiläinen Misfits, kun taas kolmas sija meni niin ikään brittiläiselle Fnaticille.