League of Legends – liigat ja turnaukset

LoL on yleisesti käytetty lyhenne tunnetusta League of Legends -pelistä, joka on julkaistu ensimmäisen kerran v. 2009. Tämä peli lanseerattiin ensin pelkästään MS Windows -käyttöjärjestelmään, ja vasta vuonna 2013 siitä sai ladattua oman version myös OS X -alustalle. Peli on saanut paljon vaikutteita Defense of Ancients -moninpelikartasta, joka puolestaan kuuluu Warcraft 3: The Frozen Throne -peliin. League of Legends on Riot Games -peliyhtiön luomus.

League of Legends -pelissä pelaajilla on monenlaisia superkykyjä ja heillä on kullakin oma pelihahmonsa. Pelaajat on jaettu viiden hengen joukkueisiin, jotka pelaavat toisiaan vastaan. LoL-pelissä on olemassa monenlaisia eri pelimuotoja ja suosituimmassa niistä joukkueet yrittävät tuhota toisen joukkueen Nexuksen. Pelin alussa pelaajien hahmot ovat verrattain heikkoja, mutta ne pystyvät kartuttamaan voimiaan pelin edetessä kokemuksen ja kullan avulla.

LoL eSport-kilpapelinä

PelaajaLeague of Legends -pelissä jokainen pelaaja omaksuu hahmon roolin. Näitä erilaisia pelihahmovaihtoehtoja pelissä on mukana jopa yli 130 kappaletta ja ne on myös jaettu erilaisiin kategorioihin. Näistä luokitteluista voi päätellä pelaajan ja hahmon oman pelityylin. LoL-kentällä mukana olevat käyttäjät kehittyvät vähitellen tasoittain ja saavat pelikokemusta, kun he surmaavat vastapuolen pelihahmoja. Toisen puolen hahmot voivat olla joko tekoälyn tai muiden pelaajien ohjaamia.

Pelin klassisessa muodossa pelialue, jota kutsutaan myös kartaksi (pelin kartoista pääset lukemaan lisää tästä artikkelista), on jaettu kolmeen erilliseen väylään ja taistelijat kulkevat näitä väyliä pitkin niin sanotulle viidakkovyöhykkeelle, jonne syntyy puolueettomia hirviöitä, tai vaihtoehtoisesti tukikohtiin, joihin syntyy lisää pelihahmoja. Tukikohdissa pelaajat voivat myös kehittää omia hahmojaan ja tehdä niistä voimakkaampia, ostamalla erilaisia tavaroita. Ostamiseen tarvitaan kultaa, jota pelaajat keräävät vähitellen pelin aikana.

Koska League of Legends on joukkuepeli, niin se soveltuu erityisen hyvin eSport-tiimipeliksi ja monet ammattilaisjoukkueet ovat ottaneet tämän pelin omakseen ympäri maailman. League of Legends -peliä on pelattu erilaisissa ammattilaisliigoissa Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, mutta erityisen suosittuun asemaan kilpapelaaminen on noussut Aasiassa. Sellaiset maat kuin Kiina, Taiwan ja Etelä-Korea ovat kilpapelaamisen varsinaisia suurvaltoja, ja esimerkiksi Etelä-Koreassa menestyneet eSport-pelaamisen ammattilaiset ovat nousseet samanlaiseen urheilun kansallissankarin asemaan kuin meillä Suomessa esimerkiksi Paavo Nurmi, Lasse Viren tai Mika Häkkinen.

Liigat ja turnaukset

  • LCS

Katsaus LoL-liigoihin voidaan aloittaa lähinnä historiallisista syistä Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. LCS eli ”The League of Legends Championship Series” on nimensä mukaisesti League of Legends -pelin mestaruussarja ja sitä sponsoroi Riot Games. Siihen kuuluu kaksikymmentä joukkuetta, jotka kilpailevat kahdessa eri lohkossa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Joka vuosi pelataan kaksi sarjaa keväisin ja kesäisin ja sarjat huipentuvat play-off -peleihin. LCS-sarjan hallitseva mestari on saksalainen Mysterious Monkeys.

  • LCK

LCK on lyhenne sanoista League of Legends Champions Korea ja nimensä mukaisesti se toimii pääasiallisesti Etelä-Koreassa. Siihen kuuluu 10 tiimiä ja LCS-liigan tavoin siinä pelataan vuosittain kaksi turnausta. Tämän hetken hallitseva mestari on Longhzu Gaming.

  • LPL

LPL tulee sanoista Tencent League of Legends Pro League ja se on Kiinassa toimiva League of Legends -liiga. Myös Kiinassa kilpapelaaminen on varsin suosittua ja LPL on toiminut vuodesta 2013 alkaen. Tässä sarjassa pelaa kahdeksan joukkuetta ja sen pääpalkinto on noin 2,35 miljoona Yania, mikä on merkittävän suuri potti Kiinassa. Tämän liigan hallitseva mestari on Edward Gaming.

  • GPL

GPL eli Garena Premier League on puolestaan koko Kaakkois-Aasian yhteinen League of Legends -pelisarja, joka on perustettu vuonna 2012. Avajaistapahtuma pidettiin tarkalleen ottaen toukokuun 5. päivänä. Tuolloin paikalla oli pelialan silmäätekeviä, muun muassa itse Riotin toimitusjohtaja Brandon Beck, Gamingin varatoimitusjohtaja Dustin Beck, taiwanilainen pelisuunnittelijan Jeff Linin sekä Nikasaur henkilökohtaisesti. Tähän liigaan kuuluu tällä hetkellä 12 joukkuetta, jotka pelaavat kahdessa kuuden joukkueen lohkossa.

Muiden isojen liigojen tavoin myös GPL-sarjassa suurin osa peleistä pelataan livenä ja niitä voi näin ollen seurata reaaliaikaisesti netistä. Tähän perustuukin kilpapelaamisen suosio ja ajanvietearvo, sillä pelien livenä seuraamisen voi rinnastaa täysin esimerkiksi jalkapallon tai muun perinteisen ottelun katsomiseen vaikkapa televisiosta.

LoL-kilpapelaaminen Suomessa

Suuri pelisarjojen, maailmanmestaruussarjojen ja turnausten määrä kertoo jotakin League of Legends -kilpapelaamisen suosiosta ennen kaikkea globaalilla tasolla. Ammattilaispelaajat ovat ottaneet tämän pelin todella omakseen ja Suomestakin löytyy monia LoL-sarjoissa menestynyttä ammattilaispelaajaa.

Tunnetuin suomalaispelaajista lienee Cyanide-nimimerkkiä käyttävä Lauri Happonen. Vuonna 1994 syntynyt Happonen on kerännyt lähes sadan tuhannen euron suuruiset voitot League of Legends -pelaamisella. Nykyään hän striimaa LoL-pelejä Twitch-nimisessä videopalvelussa. Hän on eräs Fnatic LoL-joukkueen perustajajäsenistä, jossa hän pelasi niin kutsuttua jungle-paikkaa vuosina 2011-2014. Happosta pidetään Suomen tähän asti menestyneimpänä eSports-kilpapelaajana. Suomalaisten pelaajien keskuudessa tuntuu kuitenkin Counter Strike olevan suositumpi kuin League of Legends.

Privacy Policy