League of Legends – ammattilaispelaaminen

League of Legends on peliyhtiö Riot Gamesin julkaisema ainoa tietokone- ja verkkopeli. Se julkaistiin aluksi Windows-tietokoneille ja myöhemmin vuonna 2013 Applen käyttöjärjestelmille.

League of Legends tai pelaajien kesken LoL on kolmiulotteinen taisteluareenamoninpeli. Se on saanut inspiraationsa toisesta moninpelistä, Defence of the Ancientsista, jonka kehittäjiä työskenteli myös League of Legendsin parissa.

Pelin suosio on kestänyt tähän päivään asti ja sitä pelaa päivittäin maailmanlaajuisesti yli 27 miljoonaa pelaajaa. Vuoteen 2012 mennessä LoL-pelistä oli muodostunut tuntimäärässä mitattuna suosituin tietokonepeli Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

League of Legendsin pelaamisen perusteet

Pelin tapahtumat sijaitsevat fiktionaalisessa Runeterran maassa, joka koostuu kolmesta aktiivisesta pelitilasta: Summoner`s Rift, Twisted Treeline ja Howling Abyss. Aloittaessaan pelaaja valitsee pelihahmon, jolla on ainutlaatuisia kykyjä. Valittavia hahmoja on 120. Ne aloittavat melko heikkoina ja niiden taidot ja voimansa kehittyvät pelin edetessä kullan ja taistelukokemuksen kautta.

Pelaaja pelaa neljän muun pelaajan kanssa viiden hengen joukkueena toista joukkuetta vastaan. Joukkueen toiset pelaajat valitaan saman pelitason pelaajista, jotta joukkue olisi tasa-arvoinen. Jokaisesta taistelussa pelaaja ansaitsee lisää kultaa tappamalla pelihahmoja, kuten hirviöitä tai toisen joukkueen pelaajia.

Pelaajat kilpailevat taisteluissa, jotka kestävät 20 minuutista 60 minuuttiin. Jokainen League of Legends -taistelu on erillinen. Suosituimmassa pelimuodossa pelaajan joukkueen tarkoitus on yhteistyöllä tuhota toisen joukkueen tukikohdassa oleva ydinrakennus, Nexus. Rakennuksen saavuttaakseen joukkueen täytyy ohittaa puolustusrakenteita, kuten torneja.

Jokaisen taistelun jälkeen pelaaja ansaitsee myös palkintoja ja kokemuspisteitä, jotka nostavat hänen pelitasoaan. Korkein mahdollinen on 30, kun taas pelaaja aloittaa tasolta 1. Pelin edetessä pelistä avautuu lisää sisältöä, kuten loitsuja, joita voi käyttää taisteluissa. Pelaajan ja hahmon tilit ovat erikseen. Pelissä voi ansaita myös influence points -valuuttaa eli pisteitä, joita voi käyttää rahan sijasta lukittujen ominaisuuksien, kuten hahmojen, avaamiseen.

Mitä on elektroninen urheilu?

Elektroninen urheilu, englanniksi eSports, tarkoittaa videopelien pelaamista kilpailumielessä. Kilpapeleinä toimivat tietokoneella tai konsolilla pelattavat viihdepelit, jotka jakautuvat moneen kategoriaan pelin ominaisuuksien mukaan. Pelikategorioita ovat esimerkiksi reaaliaikaiset strategiapelit, ensimmäisen persoonan ammuntapelit ja taisteluareenamoninpelit, joihin League of Legends kuuluu. Ammattilaistasolla pelaajille järjestetään turnauksia ja kilpailuja, joihin voidaan matkustaa pitkien matkojen päästä sponsorien kustantamana. Voittoina on isoja rahapalkintoja, jotka vaihtelevat tuhansista euroista miljooniin.

League of Legends on ammattipelaajien lempipeli

Päivittäiset 27 miljoonaa pelaajaa tarkoittaa, että pelaajien sisällä löytyy monta sataa tuhatta henkilöä, jotka taistelevat pääsystä ammattilaispelaajaksi. League of Legends on yksi suosituimpia kilpapelejä, jonka ympärille järjestetään vuosittain ympäri maailmaa useita turnauksia. Kesään 2016 mennessä League of Legendsin 1718 peliturnauksissa on jaettu palkintorahoja yli 29 miljoonan dollarin edestä ja turnauksissa on pelannut yli 4000 pelaajaa.

League of Legends on erittäin suosittu kilpapeli etenkin Aasiassa ja Etelä-Koreasta löytyy useita ammattitason pelaajajoukkuetta. Kiinassa, Taiwanissa ja Etelä-Koreassa kilpapelaaminen on äärettömän suosittua kaikin puolin. Edellä mainituissa maissa järjestetään useita pelialan tapahtumia ja pelataan omissa sarjoissaan. Kiinan, Taiwanin ja Etelä-Korean sarjoissa pelaa myös suurten viihdeyritysten, kuten Samsung ja LG:n, sponsoroimia joukkueita.

League of Legends -maailmanmestaruus ja mestaruussarja

Pelin valmistaja Riot Games järjestää vuosittain maailmanmestaruusturnauksen vaihtelevissa kohteissa ympäri maailman. Pelijoukkueet tavoittelevat mestaruustitteliä, voittopokaali Summoner`s cupia ja miljoonan dollarin pääpalkintoa. Vuonna 2017 yli 60 miljoonaa katsojaa seurasi finaaleja. Turnauksessa on aina suuren urheilutapahtuman tuntua alku- ja loppuseremonioineen.

Turnaukseen osallistui ensimmäisenä vuonna eli vuonna 2011 kahdeksan joukkuetta, mutta luku on tasaisesti noussut. Vuonna 2017 joukkueita oli jo 24. Ensimmäinen maailmanmestaruus jaettiin vuonna 2011 ja se meni ruotsalaisjoukkue Fnaticille. Etelä-Korealainen joukkue SK Telekom T1 pitää hallussaan eniten maailmanmestaruuksia vuosilta 2013, 2014 ja 2016.

Maailmanmestaruusturnaus on niittänyt lisäsuosiota pelille, minkä johdosta League of Legends -pelistä on tullutkin maailman seuratuin videopeli. Suosionsa johdosta elektronista urheilua yritetään sisällyttää olympialaisiin yhtenä kilpalajina. Siitä on tulossa mitalilaji vuoden 2022 Aasian mestaruuskisoihin.

Vuonna 2013 Riot Games julkaisi myös mestaruussarjan, League of Legends Championship Series, joka on ylin League of Legendsin pelitaso. Mestaruussarjaa pelataan kahdessa osassa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Jokaisella mantereella pelaa 10 joukkuetta. Sarja pelataan kahdessa osassa keväällä ja kesällä, mutta se päättyy pudotuspeleihin alueiden kuuden parhaan joukkueen kesken. Kauden lopulla kesäsarjan voittaja, eniten mestaruuspisteitä oleva joukkue ja haastavan turnauksen voittaja pääsevät suoraan maailmanmestaruusturnaukseen.

Mestaruussarjassa on muista urheilulajeista tuttu divisioonaliigoja, joiden paras joukkue nousee mestaruussarjaan ja mestaruussarjan huonointa joukkuetta uhkaa putoaminen ensimmäiseen divisioonan. Sarjan kaikki pelit pelataan Riot Gamesin studioissa Berliinissä ja Los Angelesissa. Studioyleisön lisäksi pelit lähetetään suorana internetissä ja niillä on ollut tasainen 300 000 katsojan seuraajamäärä.

Sarja on myös kerännyt huomiota Ranskan viranomaisissa. Ranska tunnusti elektronisen urheilun lainsäädännössään virallisena urheilulajina ja paransi pelaajien oikeuksia palkintojenjaossa ja sopimuksenteossa. Ranskan lisäksi myös Yhdysvallat ovat alkaneet helpottaa League of Legends Championship Series -pelaajien viisuminsaantia.

Privacy Policy