Pelistudio Riot Games

Riot Games tai viralliselta nimeltään Riot Games Inc on yhdysvaltalainen peliyritys, joka perustettiin vuonna 2016 Los Angelesissa. Riot Games on historiansa julkaissut vain yhden huippupelin, League of Legendsin, vuonna 2009. Pelistudion päätoimisto sijaitsee edelleen Los Angelesissa, Yhdysvalloissa. Sillä on 16 muuta toimistoa ja pelinkehityskeskusta eri puolilla maailmaa muun muassa Tokiossa, Istanbulissa, Sao Paolossa, Soulissa, Shanghaissa, Singaporessa, Sydneyssa, Moskovassa, Dublinissa, New Yorkissa ja Berliinissä.

Riot Gamesin perustaminen ja alkutaival

Riot Gamesin perustivat vuonna 2006 Brandon Beck ja Marc Merrill. Heistä Marc Merrillilla oli aikaisempaa työkokemusta rahoitusalalta ja markkinoinnista. He olivat pelanneet nuoruudessaan paljon moninpelejä, kuten Dungeons and Dragonsia. Pelikokemuksiensa takia heille oli syntynyt kattava tietomäärä siitä, minkälainen on hyvä moninpeli. Näillä taidoillaan he ilmoittivat maailmalle vuonna 2008, että he ovat kehittämässä peliä nimeltä League of Legends: Clash of Fates.

Peli julkaistiin lyhyemmällä nimellä, League of Legends, vuonna 2009. Se jaettiin niin sanotun free-to-play -mallin mukaisesti, jolloin sen sai haltuunsa ilmaiseksi. Siinä edetäkseen tai menestyäkseen pelaajan täytyy kuitenkin maksaa lisäsisällöstä. Aluksi pelin sai vain Windows-tietokoneille sopivana. Se sai todella hyvän vastaanoton maailmalla.

Menestys toi lisärahoitusta ja kiinnostusta ulkomailta

League of Legendsin suosion ja pelaajamäärän kasvaessa maailmalla, rahoittajat alkoivat kiinnostua Riot Gamesista. Jo vuonna 2008 yhtiö sai ensimmäisen kierroksen rahoituksen pelinkehittämiseen. He saivat yhteensä 7 miljoonan dollarin rahoituksen kahdelta riskipääomayhtiöltä Benchmark Capitalista ja FirstMark Capitalista.

Toisella kierroksella vuonna 2009 yritys keräsi lisärahoitusta BenchMarkista, FirstMarkista ja kiinalaiselta teknologiayritys Tencent Holdingilta. He saivatkin kerättyä yhteensä 8 miljoonaa dollaria. Tencent Holding osti asteittain osakkeiden enemmistön vuoteen 2011 ja vuonna 2015 pääomasijoittaja omisti jo koko Riot Gamesin yksinään. Tencent Holding on sanonut kauppojen maksaneen yli 231 miljoonaa euroa.

Tencent Holding on yksi kolmesta Kiinan internet-alan suuryrityksestä. Vuonna 2016 se yleni Aasian markkinoiden arvokkaimmaksi pörssiyhtiöksi ollen samalla markkina-arvoltaan maailman kymmenen arvokkaimman yrityksen joukossa. Tunnettuja Tencentin palveluita on WeChat ja Tencent QQ. He omistavat Riot Gamesin lisäksi monia muita pelialan yrityksiä.

Riot Gamesin julkaisemat pelit

Kuten aiemmin mainitsimme, League of Legends julkaistiin vuonna 2009. Se julkaistiin ensimmäiseksi Windowsille sopivana ja vuonna 2013 siitä julkaistiin iOS-sopiva versio. Vuonna 2016 Riot Games julkaisi myös League of Legendsiin perustuvan pyötäpelin, Mechs vs. Minionsin.

Edellä mainittujen pelien lisäksi yhtiö on julkaissut neljä minipeliä vuosien 2013-2017 välillä: Astro Teemo (2013), Cho’Gath Eats the World (2014), Blitzcrank`s Poro Roundup (2015) ja Ziggs Arcade Blast (2017). Minipelit ovat pelattavissa tietokoneella ja mobiililaitteissa.

Riot Gamesin työntekijät ovat alan konkareita

Riot Gamesissa työskentelevät ovat tuttuja nimiä pelialalla. Heidän riveissään paiskivat töitä toisen moninpelin, Defence of the Ancientsin, parissa työskennelleitä, kuten pelin pääkehittäjä Steve Feak ja Defence of the Ancientsin pelaajien yhteisönettisivun luoja ja ylläpitäjä Steve Mescon.

Työntekijöistä osa on myös työskennellyt aikaisemmin Blizzard Entertainmentille, joka on kuuluisien moninpelien, kuten World of Warcraftin, kehittäjä. He kaikki toimivat yrityksen johtohenkilöinä perustajien Brandon Beckin ja Marc Merrillin rinnalla. Heitä täydentävät johtoryhmässä vielä Chris Enock ja Scott Gelb. Yritysjohdon ryhmässä Beckin ja Merrillin rinnalla vaikuttava myöst Liz Quintero ja Vikas Jain.

Riot Gamesissa työskentelee yli 2500 työntekijää. Kehittäjät ja julkaisijat ollaan jaettu eri ryhmiin, joista esittelemme kaikkein keskeisimmät toiminnot seuraavaksi.

  • Johtoryhmä vastaa yrityksen yleisestä johtamisesta. Heillä on viimeinen sana yhtiön suuntauksessa.
  • Yritysryhmässä keskitytään Riot Gamesin talouspuolelle. Heidän tekemiensä suunnitelmien ja päätösten avulla yrityksen taloudellinen tulevaisuus turvataan.
  • Tuotantoryhmä pitää huolen, että kaikki valmistuu aikataulun mukaisesti. He myös tekevät toimintasuunnitelmia yhtiön resursseista, vaatimuksista ja mahdollisista yrityksen kohtaamista tilanteista.
  • Toiminnanohjausryhmä vastaa yrityksen päivittäisestä toiminnasta ja pitää huolen, että jokainen yrityksen osa toimii sujuvasti.
  • Insinööriryhmä kehittää ja ylläpitää yrityksen järjestelemiä sekä edesauttaa peliin lisäominaisuuksia.
  • Taideryhmä nimensä mukaisesti huolehtii pelin taiteellisesti ulkoasusta pelissä ja sen ulkopuolella.
  • Tuotesuunnitteluryhmäläiset luovat, suunnittelevat ja muotoilevat uutta pelisisältöä.
  • Yhteisöryhmä luo ja ylläpitää pelaajien yhteisön nettisivuja. He myös päivittävät sivustoja viimeisimmällä tiedolla ja uutisilla.
  • Laaduntarkastusryhmä pitää huolen, että peli toimii täydellisesti ja että pelaajat saavat riittävästi palveluita.
  • Käyttöjärjestelmäryhmä kehittää helppokäyttöisen, tehokkaan ja miellyttävän ihmisen ja koneen välisen vuorovaikutuksen, joka tuottaa haluttuja lopputuloksia.

Lokakuussa 2017 yrityksen perustajat Beck ja Merrill ilmoittivat, että he työskentelevät uuden videopelin parissa. He jättävät päivittäisen yritystoiminnan hoitamisen yrityksen muille johtoryhmäläisille. Pelialan konkareista muodostuva yhtiö on haluttu työnantaja, sillä Riot Games on sijoittunut monena vuotena korkealle useissa työpaikan suosiota mittaavissa tutkimuksissa esimerkiksi Insider -lehdessä ja Fortunen listoilla.

Privacy Policy