Erilaiset League of Legends -pelityypit
League of Legends on yksi kaikkien aikojen suosituimmista moninpeleistä, sillä Windows- sekä Mac-käyttöjärjestelmille ilmaiseksi ladattavaa peliä pelaavat jo päivittäin kymmenet miljoonat pelaajat. Sitä suosivat viihdepelaajien lisäksi myös kilpapelaajat ja pelille on olemassa useita eri kilpasarjoja ja liigoja, mm. Amerikassa, Koreassa, Kiinassa sekä Euroopassa. LoL on myös yksi suosituimmista e-urheilupeleistä, jolle myös monet internetin vedonvälittäjistä tarjoavat vedonlyöntikertoimia.
Syitä pelin suosion takana on monia. Ensinnäkin se on ladattavissa ilmaiseksi ja sen perusperiaatteet ovat yksinkertaisia ja nopeasti opittavia. Vaikka tosin siihen pääseekin nopeasti sisään, pelissä menestyminen vaatii eri pelistrategioiden täydellisen hallitsemisen ja satojen tuntien kokemuksen, sillä jättimäisistä pelaajamääristä johtuen huippupelaajien taso on äärimmäisen korkea. Ilmaiseksi ladattavissa oleva League of Legends ei vaadi toimiakseen tehokasta tietokonetta, vaan on päinvastoin pelattavissa jo esimerkiksi vaatimattomilla kannettavilla tietokoneilla.
Pelin aloittaminen
Mitä tulee League of Legends -pelin pelaamiseen, sen monia pelimuotoja pelataan eri kokoisin joukkuein, muista pelaajista tai tietokoneen ohjastamista boteista koostuvia joukkueita vastaan. Pelin tavoitteena on yksinkertaisesti vastustavan tiimin kukistaminen, pelimuodosta riippuen joko vastustajan tukikohdan kaappaamalla tai vastustajan joukkueen tuhoamalla.
Pelaaja aloittaa pelin valitsemalla haluamansa hahmon 130 hahmon valikoimasta, josta jokaisella on nippu erilaisia erikoiskykyjä ja ominaisuuksia. Mitä paremmin pelissä menestyy ja mitä enemmän vihollisia onnistuu surmaamaan, sitä nopeammin valittu hahmo kehittyy entistä paremmaksi. Niiden taitotasoa sekä kokemusta kuvataan roolipeleistä tuttuun tyyliin tasoilla ja esimerkiksi pelin ranked-peleihin pääsee vasta, jos hahmo on tasolla 30.
Pelimuodot
Ensimmäinen pelimuoto, joka pelaajan kannattaa läpäistä, on tutoriaali eli harjoittelupeli. Se pelataan pelin Howling Abyss -kartassa ja sen tarkoituksena on tutustuttaa uudet pelaajan pelin pelimekaniikkaan sekä sääntöihin. Muita pelimuotoja ovat tietokonetta vastaan pelattava Co-op vs Ai, saman tasoisia pelaajia vastaan käytävä Normal Matchmaking, vain yli 30 tasolla olevien pelaajien Ranked Matchmaking sekä vapaasti muokattavissa oleva Custom Games.
Pelissä on nykyisin yhteensä kolme eri karttaa, jotka eroavat toisistaan kartan maaston lisäksi myös siinä, kuinka monta ihmispelaajaa kussakin joukkueessa on. Mukana oli alun perin neljä karttaa, mutta neljännen pelikartan kehittäminen päätettiin lopettaa vuonna 2016. Pelin suosituin ja eniten pelattu kartta on Summoner’s Rift, jonka lisäksi LoL-pelistä löytyvät kartat Howling Abyss ja Twisted Treeline.
Normaali vastaan Ranked-peli
League of Legends -pelit voidaan jakaa kahteen pääkategoriaan. Kuten mainitsimme aiemmin, normaalien pelien lisäksi pelataan niin kutsuttuja ranked-pelejä. Järjestelmä on tuttu myös monista muista moninpeleistä, joissa pelaajilla on mahdollisuus liittyä taisteluihin, joissa pelaajat järjestellään automaattisesti heidän taitotasonsa ja hahmonsa luokan perusteella. Ranking tarkoittaa siis yksinkertaisesti käyttäjän hahmon tasoa ja League of Legendsin ranked-peleissä pelaajat sijoitetaan hahmojen tason perusteella eri liigoihin. Niihin pääsee vain, jos pelaajan hahmo on jo vähintään tasolla 30. Jos pelissä siis haluaa todella haastaa itsensä aina vaan taitavampia käyttäjiä kohdaten, tulee pelaajan siirtyä ranked-pelien puolelle, jossa tavoitteena on liigoissa kohoaminen aina korkeammille ja vaativimmille tasoille.
Eri tasoisia liigoja on olemassa yhteensä seitsemän. Sarjat ovat bronze (pronssi), silver (hopea), gold (kulta), platinum (platina), diamond (timantti), master (mestari) ja challenger (haastaja). Ne on jaettu divisiooniin, joissa korkeammalle tasolle noustakseen pelaajien on voitettava karsintoja. Koska peliä pelaavat jo päivittäin kymmenet miljoonat pelaajat, on sen vaikeustaso äärimmäisen korkea, jos pelaaja mielii päästä kilpailemaan pelin korkeimmissa liigoissa.
Co-op vs. AI
Vaikka League of Legends tunnetaankin parhaiten sen muita pelaajia vastaan pelattavista pelimuodoista, on peliä mahdollista pelata myös tietokonetta vastaan yhteistyössä muiden ihmispelaajien kanssa. Co-op vs. AI -pelimuodossa kamppaillaan niin kutsuttuja botteja eli tietokoneen ohjastamia vihollisia vastaan.
Co-op -pelin pelaaminen kerryttää hahmon kehittämiseen käytettyjä pelipisteitä hieman eri tavalla LoL-pelin klassisiin pelimuotoihin verrattuna. Se, kuinka haastavan vastuksen tietokoneen ohjastamat botit tarjoavat, riippuu siitä, millä vaikeustasolla pelaajat peliä pelaavat. Vaikeustaso vaikuttaa muun muassa bottien reaktioaikaan, kuinka nopeasti uusia botteja ilmestyy peliin ja myös bottien varustukseen.
Tietokoneen ohjaamia botteja vastaan pelattava co-op -pelimuoto soveltuu erinomaisesti pelin harjoittelemiseen, sillä alemmilla vaikeustasoilla pelattu co-op -peli on huomattavasti helpompi muita ihmispelaajia vastaan pelattavaan peliin verrattuna. Co-op sopii myös hyvin viihdepelaajille, jotka eivät ole kiinnostuneita pelissä kilpailemisesta tai joilla ei yksinkertaisesti ole aikaa pelissä kehittymiseen. League of Legends co-op -pelimuoto on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi kaveriporukoiden illanistujaisiin.
Custom Games
Custom Games eli muokattavat pelit, on pelimuoto, jossa pelaajilla on mahdollisuus itse valita kartan lisäksi siinä käytettävät säännöt ja asetukset. Pelaaja valitsee pelikartan lisäksi muun muassa sen, kuinka monta tietokone- ja ihmispelaajaa kartassa kamppailee keskenään.
Pelaajalla on myös mahdollisuus yhdistellä co-op -pelin ja klassisen pelimuodon ominaisuuksia haluamallaan tavalla. Muokattavat pelit tarjoavat esimerkiksi kaveriporukoille erinomaisen tavan säätää pelin asetukset juuri omalle peliporukalle sopiviksi.